27 Temmuz 2011 Çarşamba

ETLİ EKŞİLİ KURU PATLICAN DOLMASI

Güney bölgelerimizde yazın kavurucu sıcaklarında rutubetsiz havalarda mis gibi kurutulan ve bütün kış günlerinde taze veya hormonsuz sebze tüketmek istediğimizde ihtiyacımızı karşılamaya hazır olan kuru sebzeler son yıllarda pek hoşuma gider oldu.
Genelde benim yetiştiğim kültürde bu tip kuru sebzeler pek bilinmezdi ama, arkadaşlarım ve merakım sağolsun pek de iyi dost olduk. Kuru patlıcan, Kuru biber, Kuru acur, Kuru kabak pek de çeşitli ve keyifli olabiliyor.

Kuru patlıcanla etli, naneli ve bol ekşili  bir dolma yapalım.

25-30 adet kuru patlıcanı kaynayan tuzlu suda 10 dk. kadar haşlayıp süzgece alıyoruz.

300-400 gr kadar kıyma ile çok az pirinç, 1 soğan rendesi, domates/biber salçası , tuz, karabiber ilave ederek dolma harcını hazır ediyoruz.

Patlıcanların içlerini doldurarak tencereye bitişik şekilde dizip pişiriyoruz.

Tam pişmesi tamamlanmış, ocağın altını kapatmak üzere iken 3-4 diş sarmısakı havanda dövüp, bol nane ve 1 limon suyunu ilave ediyoruz. Bu malzemeyi iyice karıştırıp küçük bir kaşıkla patlıcanların her birinin üzerine dökerek pay ediyoruz.

Ve demlenmesi için ocağın altını ve tencerenin kapağını kapatıyoruz.

Etli dolma ve ekşili nane acaip keyifli bir karışım oluyor.

Mutlaka tavsiye edilir. AFİYET OLSUN.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder