28 Şubat 2011 Pazartesi

MISIR ÇORBASI

Komlum Sevil abla sağolsun yıllardır her pişirdiğinde bana mutlaka kapıdan verirdi, ben de afiyetle içerdim. Eeee artık yeter bunu bende yapmalıyım dedim ve yaptım. Karadeniz'in meşhur mısır çorbası son derece keyifli ve kolay yapılıyor.

1 su bardağı kadar çorbalık beyaz mısır
1/2  bardak önceden haşlanmış nohut / kuru fasulye
1 kase yoğurt
1 kaşık un
1 yumurta
nane, tuz, sıvı yağ

Mısır'ı akşamdan bir taşım kaynatarak suyu ile birlikte soğuması için bırakın. Ertesi gün mısıra su ilave edip iyice haşlayın. (mümkün ise düdüklü tencerede 15 dk.)

Haşlanan mısır'a fasulye, nohut'u ilave edip kaynamaya devam etsin.
Ayrı bir kapta yumurta, yoğurt, un'u iyice çırpın. Çorbanın suyundan yedirerek karışımla terbiye işlemini bitirin.

Çorbaya yavaşça yedirdiğiniz karışımın bir taşım kaynamasını bekleyip tencerenin altını kapatın. Yağ, nane ve tuzu ateşte ısıtıp çorbaya ilave edin , servise hazır.

Afiyet olsun.

FIRINDA BARBUN VE/VEYA TEKİR - DİYET!!!!

Hem lezzet olacak hem de görünüm aynı olacak???  Nasıl bir birliktelik aklınıza geliyor bakalım. Biraz zor ama değil mi ? Çünkü genelde prensip nedir ? Lezzetli olan yemek diyet olamaz.
Ama, bu fikri arkadaşım Uraz'ın annesi İpek yıkmama yardımcı oldu.

Ailece Barbun / Tekir balıklarını pek severiz. Hele Bodrum'dakinin tadına doyum olmaz. Ama biliriz ki kızartmadan başka şekli yoktur.
Pişirilecek kadar balığı Pul biber ve tuz ile iyice harmanlayıp ovuyorsunuz. Ovduktan sonra 1 kg balık için 2 çorba kaşığı kadar mısır unu ile balıkları karıştırıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine sırayla diziyorsunuz. Ve önceden ısınmış fırına 25 dk kadar bırakıyorsunuz. Nar gibi olduğunda balıkları alıp servis ediyorsunuz.

Fırından çıktığını görmeyen hiç kimse kızartma olmadığını anlayamaz.

Yanına bol roka salatası, atom salata ayrıca kırmızı soğan halkaları ilave ederek servis edebilirsiniz. 1 dilim tam buğday ekmeğini unutmayalım.

Afiyetle yiyin.

23 Şubat 2011 Çarşamba

BUĞDAYLI İLKBAHAR SALATASI

Kışın sona ermek üzere olduğu şu günlerde yaklaşan baharın habercisi olan güzel bir salata tarifim var.

1 bardak akşamdan ıslatılarak gün içerisinde iyice haşlanmış buğday
9-10 tane küçük çeri domates
2 kibrit kutusu büyüklüğünde küp küp doğranmış beyaz peynir
bol taze soğan doğranmış
2-3 sap taze sarımsak
bol limon suyu
lezzet için çok az zeytinyağı
tuz

Buğdayı soğan ve sarımsakla iyice harmanlayın. Üzerine peynir, domates, limon suyu, yağ ve tuzu ilave edin.

Oldukça lezzetli ve doyurucu bir salata.....

SARIMSAKLI FIRIN KÖFTE

Sevgili yeğenlerimin çocukluk yıllarında pek iştahla yedikleri bir köfte vardı. Ablam da eti daha zevkle yedikleri için sıkça bu fırın köfteyi yapardı.
Hem çok basit hem çok lezzetli...

500- 750 gr arası kıyma
4-5 diş dövülmüş sarımsak
tuz, karabiber
ekmek içi veya galeta unu bir miktar
1 soğan rendesi

Sos oluşturmak için 4-5 domates rendesi

Bütün malzemeyi iyice yoğurup fırın kabına yayıyoruz. Üzerine domates rendesini yayıp fırına veriyoruz.Yaklaşık 40 dk sonra müthiş koku ve nar gibi rengini kontrol edip fırından alıyoruz.

Porsiyonlar halinde pay ederken yanına da patates püresi ile servis ediyoruz. Afiyet olsun.

20 Şubat 2011 Pazar

PATATESLİ MAYDANOZLU MEZE

Keyif sofralarında alışılmış tatlar dışında hepimizin arayışları olduğu bilinen bir gerçektir. Bu gibi durumlarda arkadaşım Ebru ve Pınar'dan öğrendiğim keyifli bir tarifim var.

4-5 adet cips şeklinde doğranmış patates
1 büyük demet ince ince kıyılmış maydanoz
1-2 limonun suyu
kırmızı pul biber, tuz
1-2 diş sarımsak

Cips halindeki patatesleri kızgın yağda kızartıyorsunuz.Çukur bir servis tabağına aldığınız patateslerin üzerine maydanozları, pul biberi , tuz ve dövülmüş sarımsağı katıyorsunuz.Limon suyunu ilave ettikten sonra iyice harmanlıyorsunuz.

( Mümkün ise, bir gün evvel den yapılan daha lezzetli oluyor.)

Mezelere bir çeşit daha.....

KITIR KITIR LEZZET TAVUKLARI

Her yaştan lezzet düşkünü olan insanların mutlaka seveceği hazırlaması 15 dk. yı geçmeyen pişmesi 40 dk süren bir tavuk tarifim var.

yaklaşık 10-12 küçük tavuk butu
1 kase iyice ufalanmış sade corn flakes
1 kutu taze krema
tuz , karabiber

Fırın kabınızın içerisine yağlı kağıdı yayın.ayrı bir kapta tavuk butları, krema, tuz, biberi iyice harmanlayın. Ufalanmış olan corn flakselere buladığınız kremalı tavuk butlarını fırın kabına aralıklarla dizin.

Önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 40 dk pişirin.Dışı nar gibi olduğunda fırından çıkarıp servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

13 Şubat 2011 Pazar

YUFKA YATAĞINDA ET ŞÖLENİ

Yeni aldığım ve çok kolay bir tarifdi. Denedim çok lezzetli ve keyifli bir yemek oldu. İlla her zaman bildiğimiz lezzetleri aynı yemekten sıkılan farklı sunumlara merakı olanlar için gerçekten denenebilir.

Şimdilerde Carrefour marketlerde satılmaya başlanan Unca markanın satışa sunduğu Kepekli Yufka var. 5 adet poşetlerde satılıyor. Öncelikle bunları tercih edebilirsiniz. Beyaz yufkada olur ancak, kepekli yufka azıcık kalın daha iyi kıtır oluyor.

Yaklaşık 750 gr kuzu kuşbaşı et
3-4 sivri biber
kuru biberiye ( bir tutam)
sirke ( 1 tatlı kaşığı kadar)
1 havuç rende
1 soğan rende
Maydanoz doğranmış (serviste üzerine serpmek için)
1 adet şeritler halinde kesilmiş yufka  ( bu arada poşette kalan 4 adet yufkayı içerisine peynir maydanoz koyarak sabahları yemek için gözleme şeklinde hazırlayıp buzlukta saklayabilirsiniz.)

Kuşbaşı et, sirke, biberiye, biber, soğan ve havuç hep birlikte düdüklü tencerede 20 dak. kadar iyice pişirilir.
tuz ve karabiberi ilave edilerek bekletilir.

Bu arada tam servis edilmeye yakın yufkalar şeritler halinde kesilerek sıcak fırına sürülür.5-10 dk. içinde yufkalar kıtırlaşınca servis tabağının içine alınır. Tencerede bekleyen sıcak et yufkaların üzerine alınır. tabaklara servis edilir. üzerlerine bol maydanoz tavsiye edilir.

Afiyet olsun. Aman servise yakın eti yufkanın üzerine koyun. yoksa yufka hamurlaşır tadı kaçar.

GELDİMMM....KALDIĞIMIZ YERDEN LEZZETLERE LEZZET KATALIM

Öncelikle sevgili blog takipçilerimden yaklaşık 10 gündür ara verdiğim için özür dilerim. Malum okulların sömestr tatiline girmesi ile birlikte hayatın öncelikleri biraz değişti ve arkadaşlar, gidilecek yerler filan derken gün sonunda resmen yorgun düştüm ve bilgisayarıma elimi bile süremedim desem yalan olmaz.

Ama, tekrar buradayım.Kaldığımız yerden aynı lezzet doruklarında devam edelim.

PAZILI PEYNİRLİ FIRIN MAKARNA

Öncelikli hedef kitle çocuklar ve beraberinde cümle alem...
İhtiyaçlarımız ise ;
1 demet doğranmış Pazı
1 rendelenmiş havuç
1 rendelenmiş soğan
1 su bardağı kadar haşlanmış BARILLA kelebek makarna
1 su bardağı kadar mümkünse İzmir tulum peyniri yoksa taze kaşar
1 yumurta
1-2 kaşık un
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı süt
tuz, karabiber

Pazı, havuç, soğan hep birlikte bir tavada az zeytinyağı ile kavrulur. Uzunca büyük borcam'ın içerisi hafifce yağlanır.Ayrı bir kapta kavrulmuş pazı, soğan,havuç, haşlanmış makarna ve diğer tüm malzeme harmanlanır.
Harmanlanan malzeme yağlanmış borcam'a yayılır. Önceden ısıtılmış olan 180 derece fırına üzeri iyice kızarana dek pişirilir.

Son derece lezzetli ve besleyici olan bu yemek tek bir yemek olarak yanında biraz yoğurt ile yenilebilir.

(Bu arada BARİLLA nın tam buğday unundan makarnaları var. Bununla yapılırsa şeker ve lif açısından da son derece güvenli olur. )

Unutmayalım ki illa birkaç yemek çeşidi olması gerekmiyor. Malzemeler açısından zengin olan tek bir yemek de kalori ve damak tadı açısından da yeterli olabiliyor.

3 Şubat 2011 Perşembe

MAKARNA'DA YENİ BİR BOYUT

Daha hiç makarna ve türevlerini sevmeyen duymadım. Buna bağlı olarak bu kadar sevilen, bu kadar dost canlısı bir malzeme sürekli yeni şekillerde karşımıza çıkmaya devam edecektir. Çok basit vr keyifli bir tarifim var.
1 su bardağı makarna haşlanmış ve süzülmüş ( BARİLLA özellikle tavsiye edilir.)
taze fesleğen
Bir miktar kuru domates
taze roka
balsamik sirke
1 diş sarmısak
zeytinyağı
tuz, karabiber

haşlanmış makarnayı servis tabağına alıyorsunuz. üzerine kuru domatesleri (sıcak suda bekletilip , zeytinyağında demlenmiş ), jülyen doğranmış roka ve fesleğenleri ilave ediyorsunuz.
Ayrı bir kapta, sarmısak,balsamik sirke, zeytinyağı ve tuz,karabiberi karıştırıyorsunuz.
Sosu makarnanın üzerine döküyorsunuz. Afiyetle yiyorsunuz.

(İsteyenler makarnanın tam buğday'dan olanı ile bunu yaparsa lif oranı ve tokluk süresi artmış olur.)